15 filmer du bör se

Även om solen tycks ha hittat hit igen så slog det mig nyss att det snart är höst, och vad passar väl då bättre än film? Jag har här valt ut 15 av mina favoritfilmer. Jag avskyr dock att skriva recensioner, så ni får nöja er med kopierade handlingsbeskrivningar och små kommentarer :P1. Battle Royale

"En skolklass (9B) väljs ut genom ett lotteri och den utvalda klassen åker på en, vad det verkar, skolresa. Under resan sövs de ner och tas till en öde ö, där de fått varsitt halsband om halsen, med det halsbandet håller militären reda på dem, och kan döda dem. Där får de veta att de ska döda varandra och att alla medel är tillåtna. Bara en får överleva, annars dör allihopa. Eleverna får en väska med vatten, karta och kompass, mat, ficklampa samt ett slumpmässigt vapen. Under spelets gång får eleverna reda på vilka deras klasskamrater egentligen är. De får mycket snart efter att spelet har börjat erfara att deras kompisar är benägna att döda alla andra för sin egen överlevnad. Filmen går ut på att följa de forna kamraternas kamp på liv och död."
(Källa Wikipedia)

En blodig och brutal film, precis i min smak! Se däremot inte tvåan, den är en riktig besvikelse.2. Dog Soldiers

"En grupp brittiska soldater är ute på en militärövning på det skotska höglandet. Där stöter de på de blodiga kvarlevorna av en annan pluton. De tar med sig den enda överlevande, men finner sig snart attackerade av en fiende de aldrig sett maken till. En mystisk kvinna kommer till undsättning och tar dem till ett övergivet hus. Det dröjer inte länge förrän huset är under full belägring av vad som verkar vara en flock varulvar."
(Källa Filmtipset.se)

Är du ute efter att bli skrämd är nog denna film inget för dig. Varulvarna är inte särskilt skrämmande och filmen är kryddad med massor utav humor, så tja, det är väl mer utav en skräck-komedi? Helt klockren är den dock, med citat som:
"-Where's Spoon?!"
-"There is no Spoon."3. Død Snø

"Vännerna hade allt de behövde för ett lyckat påsklov; stuga, skidåkning, snöskoter, slädar, stora mängder öl och en givande könsfordelning. Det var åtminstone ingen av dem som förutsett att de inte skulle komma hem levande! Nazi Zombiebataljonen hemsöker fjällområdena kring Øksfjord och har andra planer..."
(Källa Filmdelta)

Klockrena skämt, nazister, zombies och alltihopa på norska dessutom, vad mer kan man begära?!4. Edward Scissorhands

"Edward är en artificiell person med saxar istället för händer. Han bor helt ensam tills en kvinna tar med honom hem och sakta men säkert förändras den lilla idyllen."
(Källa Filmtipset.se)

Tim Burtons klassiska mästerverk. Supersnygga Johnny Depp och världens bästa Vincent Price, bara det är ju guld värt! En vacker och sorglig berättelse som t.o.m. kan få mig att gråta...5. El Laberinto del Fauno (Pans Labyrint)

"Året är 1944. Inbördeskriget i Spanien är över, och diktatorn Francos fascister gör sitt bästa för att utplåna de sista republikanerna. 11-åriga bokmalen Ofelia anländer med sin gravida mor till kapten Vidal, mannen som ska bli hennes styvfar. En känslokall ledare som för ett ständigt krig mot de rebellstyrkor som gömmer sig i traktens skogar, med lågt intresse varken för flickan eller sin nya fru.

En närliggande labyrint blir hennes tillflykt från det ovänliga läget där hemma. I sin hemliga förtrollade värld i labyrintens mitt möter hon en faun med tvivelaktiga planer för Ofelia och hennes lillebror som är på väg. Hon får veta att hon är reinkarnationen av en sedan länge försvunnen prinsessa, och för att återkomma till sitt palats och än en gång blir odödlig, måste hon genomgå en serie svåra uppdrag."
(Källa Moviezine)

En helt magisk film av min absoluta favoritregissör Guillermo del Toro. Känslan och scenografin i filmen är helt makalös. Skådespelarna är som gjorda för sina roller och musiken är vacker och vemodig och passar perfekt in.
Såg denna på bio med min syster när den kom och vi pratade om den flera veckor efteråt.6. El Orfanato (The Orphanage)

"Laura återvänder tillsammans med sin man och deras son Símon till barnhemmet hon växte upp i. Det är nu övergivet, men hon beslutar sig för att rusta upp det och driva det som förr. Deras nya hem och de mystiska omgivningarna väcker Símons fantasi och pojken börjar alltmer dras in i ett universum fylld av fantasifulla sagor och inte helt oskyldiga lekar. Símons värld bekymrar och skrämmer Laura och väcker dunkla och otäcka minnen från hennes egen barndom till liv."
(Källa Filmtipset.se)

Ännu en spansk film som bevisar att spanjorerna just nu regerar filmvärlden! Den är både otäck, vacker och sorglig och precis som Pans Labyrint är det en film som "sitter kvar länge".
Väntar med spänning på Juan Antonio Bayona's nästa film!7. Hellboy

"Hellboy är en demon från helvetet men tycker inte man ska hålla på och tjafsa om det hela tiden. För att smälta in bättre slipar han ner hornen varje morgon. Bäst trivs han när han får dela ett sexpack med sin älskling Liz som sitter på mentalsjukhus. Uppfriskande nog är hon där av egen fri vilja och mår bra av det. Hon börjar brinna när hon blir upphetsad vilket gör dem till ett perfekt par. Ron Perlman spelar Hellboy som en otålig tonåring och strör oneliners som "red means stop" omkring sig. Med god hjälp av Rick Bakers makeup gör han Hellboy till filmens kanske trovärdigaste karaktär. Hans historia börjar i ett regnigt Skottland 1944 där nazisterna hamrar på en portal till helvetet under ledning av Grigori Rasputin. Det blir fel och Rasputin sugs in och ut kommer, ta-da, Hellboy. En amerikansk professor tar hand om honom och allt är frid och fröjd tills Rasputin en dag återvänder."
(Källa Moviezine)

Jag har aldrig läst serien, men jag älskar filmen. Klockrena karaktärer och grymmast av alla - Kroenen! Lätt den snyggaste och coolaste karaktären någonsin! En nazist med gasmask som ansikte, iklädd grymt snygga kläder (speciellt skinnrocken) och så blöder han sand. Liksom, hallå!!?8. Hellboy II - The Golden Army

"...en ung Hellboy blir bekant med sagan om Den gyllene armén. Armén består av mordmaskiner beställda av en kung för tusentals år sedan, men när han insåg deras obarmhärtiga krafter beordrade han att de gömdes undan för all framtid.

Men just den här sagan råkar vara verklig. Medan jordens invånare envisas med att skräpa ner planeten, växer ilskan hos kungens son som hellre ser att sagofigurer tar över på Jordens yta. I smyg planerar Prins Nuada att återuppväcka robotarmén för en storskalig attack mot mänskligheten. Hellboy, monster tillika ofrivillig monsterbekämpare som helst tar en bira framför tv:n, tvingas än en gång rycka ut och rädda världen..."
(Källa Moviezine)

Uppföljare brukar vara fruktansvärt dåliga, men jag tror till och med att denna är bättre än ettan. Jag gillar filmer där de onda egentligen inte är onda. Allt är liksom relativt...9. Legend

"Skogspojken Jack och hans alviska allierade motarbetar mörkrets härskare som planerar att döda alla enhörningar och släcka solen."
(Källa Filmtipset.se)

Säga vad man vill om denna, men jag älskar den! Den kom ut samma år som jag föddes, med en skitful Tom Cruise i huvudrollen. Trots att den är mer än 20 år gammal och innehåller en hel del fel (trådar och lösa horn mm) är den fortfarande en av mina favoritfilmer. Tim Curry är fantastisk i sin roll och stämningen är magisk.10. Stardust

"En stjärna faller ner i ett kungarike bortom tid och rum. Himlakroppen har tagit skepnad i form av en ung kvinna. Stjärnans mystik drar till sig en handfull lycksökare, alla giriga efter hennes enorma krafter.

I den tröttsamma byn Wall befinner sig Tristan Thorne i ett evigt sökande efter den sanna kärleken. I ett svagt ögonblick lovar han att hämta en fallen stjärna åt byn vackraste flicka. Uppdraget kräver dock att han måste ta sig över muren som genom århundraden har skyddat Wall från dess parallella universum - Stronghold. På sin resa konfronteras Tristan av såväl onda prinsar och elaka häxor som galna pirater och en slug affärsman. Klassisk saga möter modernt äventyr."
(Källa Moviezine)

Rolig, vacker, spännande och underhållande. Det är en imponerande rollista, men bäst utav alla är Robert De Niro.
Detta är en filmatisering av fantastiska Neil Gaimans bok med samma namn.11. Suspiria

"Suzy Bannion är en ung amerikanska som reser till den tyska balettskolan Tanz Akademie i Freiburg för att utveckla sin dans. Hon börjar tidigt inse att något inte är som det ska på skolan emedan hon hör konstiga läten och ser märkliga saker. Plötsligt försvinner dessutom hennes bästa vän och det står snart klart att skolan bara är en fasad för en slags lömsk organisation."
(Källa MovieboX.se)

Dario Argentos klassiker från 1977. Behöver jag ens säga något? Vid det här laget borde alla ha sett denna.

För er som gillar musiken (Goblin), kan jag rekommendera gruppen Daemonia.12. Team America: World Police

"Superhjältar i form av marionettdockor strider för att få ett slut på terrorism och befria trötta kändisar från deras lidande. Filmen driver med allt och alla från Michael Moore till Nordkoreas diktator Kim Jong-Il, via president Bush, George Clooney och Usama bin Ladin."
(Källa Filmtipset.se)

Fruktansvärt rolig film från skaparna av South Park och Cannibal the Musical (Trey Parker och Matt Stone). Den sistnämnda är även den en film som måste ses!13. The Masque of the Red Death

"En prins med en mörk hemlighet bjuder in adelsmän till sitt slott för att de ska undkomma den röda döden, en pestliknande sjukdom som sveper över landsbygden."
(Källa Filmtipset.se)

Filmatisering av Edgar Allan Poes novell med samma namn. På svenska heter den dock "De Blodtörstiga".
Vincent Price är helt fantastisk i sin roll som Prins Prospero och filmen innehåller mina absoluta favoritcitat. Gruppen Theatre of Tragedy har klippt ihop en massa citat från denna film som de använder i låten "And when He Falleth" från albumet "Velvet Darkness They Fear".14. The Nightmare before Christmas

"Följ med till en helt ny värld där varje helg har sitt eget land. I Halloweenstaden härskar den oberäknelige Pumpakungen Jack Skellington. Han övervakar skapandet av alla ruskigheter, rysningar och överraskningar som de exporterar till "den riktiga världen" varje år. Jack tröttnar på rutinerna, men hans liv får en ny mening när han av en slump öppnar dörren till Jullandet. Han blir helsåld och beslutar sig för att ta kontrollen över julen. Med hjälp av sina entusiastiska invånare i Halloweenstaden ger han tomten semester och skapar enligt sin egen mening "en ny förbättrad version av julen". "
(Källa Lovefilm.se)

Ingen har väl undgått att se denna? Nej, tänkte väl inte det. Kommentarer är överflödiga.15. Terkel i Knibe (Torkel i Knipa)

I centrum av filmens story rör sig Torkel, en helt vanlig tolvårig kille i en helt vanlig klass som av någon anledning blir föremålet for en ganska ovanligt vriden psykopats intresse. Denne skriver hotfulla brev som antyder en pervers lust att mörda Torkel, kastar in tegelstenar genom hans fönster, spionerar på honom och klottrar ner Torkels sovrumsvägg med blod. Tyvärr har Torkel ingen att vända sig till med sitt nyfunna problem emedan hans familj ar rubbad den med. Föräldrarna är dysfunktionella och lyssnar inte på sina barn, dessutom tillkommer en helt bindgalen alkoholiserad farbror som en gång spöade upp två av mobbarna i Torkels klass for att de drack upp hans öl. I skolan undervisar en mjuk trädkramande vikarie som predikar världsfred medan mobbingen i klassrummet fortgår ostört. Visserligen har Torkel sin bästa kompis med järnröret - ett attribut som i filmen skämtsamt förklaras med att han kommer från ett ghetto - men de har precis fallit ifrån varandra över en incident. Därmed far Torkel möta det okända hotet ensam och försvarslös. For att överleva måste han ta reda på vem det är som vill döda honom och varför...
(Källa Moviezine)

Sjukt rolig film, men betoning på sjuk! Felix Herngren gör rösterna åt filmens alla karaktärer, över 50 stycken, i den svenska versionen. Onkel Stuart är bäst!
Sådär, nu fick jag med både skräck och komedi och animerat och... Ja, tre genrer är ju inte illa pinkat det heller ;) Enjoy!

Kommentarer
Postat av: thaitrÄsh

bra urval av filmer.

2009-08-06 @ 21:52:07
URL: http://thaitrash.blogg.se/
Postat av: Nocturnia

Tack så mycket! Valde så att det inte skulle bli alltför många lika filmer :)

2009-08-06 @ 22:05:37
URL: http://nocturnia.blogg.se/
Postat av: M i c k a

det var en härlig blandning där :D

2009-08-07 @ 06:19:23
URL: http://annamariamikaela.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0