The Coffinshakers - Walpurgis Night

Ikväll skall jag äta gott, tända ljus och rökelser, meditera och bara njuta. Det sägs att de döda och de levande står varandra som närmast denna natt och en sådan stund skall uppskattas!
 
 
 

Ghost - Infestissumam

 

Den Magiska Biodagen 2013

Woho, nu är det snart dags igen! Den 4:e maj blir det skräckfilm i Alingsås för hela slanten. Lite surt att det i år krockar med Ale Vikingamarknad, men jag kompromissar och åker till Ale på söndagen istället.
 
Årets filmer och program är:
 
13.30 - The Hills Have Eyes - Wes Craven, 1977
16.00 - Vittra - Sonny Laguna & Tommy Wiklund, 2012 (Exklusiv visning)
18.30 Matbreak
19.30 - Sawney: Flesh of Man - Ricky Wood, 2012 (Exklusiv Sverigepremiär)
22.00 - Symphony in Blood - Luigi Pastore, 2010
00.00 - The Lords of Salem - Rob Zombie, 2012 (Exklusiv visning)
 
Tack vare att de lagt The Lords of Salem så pass sent kommer det inte bli mycket sömn den helgen. Men, men, det lär nog vara värt det :)
 

Bookworm

Vid årets början hittade jag en utmaning på Instagram; att läsa 100 böcker innan årets slut. Ljudböcker får räknas med, så tack vare det tänkte jag banne mig satsa på att klara av det!
 
Sedan januari har jag nu hunnit med 21 böcker. 20 av dem är ljudböcker, haha. Fast ja, perfekt att ha med och lyssna på jobbet. Den bokserien jag lyssnar på nu innehåller väldigt korta böcker, så jag hinner med ungefär en om dagen :)
Serien är Sagan om Isfolket av Margit Sandemo. Har tidigare läst ungefär 40 av de 47 böckerna som ingår i serien. Fråga mig inte varför jag aldrig läste de sista 7, men denna gången ska jag ta mig igenom alla.
 
Hoppas bli klar med dem innan sommaren och funderar redan på vad som skall komma därefter. Bokserier är bra och som ljudbok föredrar jag skönlitterära böcker. När det kommer till fysiska böcker läser jag helst fakta, historia, mytologi och sagor. D.v.s. mer åt det facklitterära hållet.
 
Funderar dock på George R. R. Martins serie A Song of Ice and Fire och, tro det eller ej, The Hunger Games av Suzanne Collins. Den förstnämnda behöver jag väl inte förklara varför, men The Hunger Games funderar jag mest på för att jag är nyfiken på att läsa någon av dessa bokserier som har slagit så hårt, och Twilight vägrar jag av rena principskäl, haha. Har sett den första filmen och tyckte väl att den inte var någon sensation, en dålig barnversion av den magnifika Battle Royale, men har läst så mycket bra om böckerna att jag ändå är nyfiken. Dessutom är det bara tre böcker i serien, lagom och bra.
 
Tar tacksamt emot tips på bra böcker. Det behöver inte vara bokserier, men gärna skall de finnas på ljudbok. Engelska eller svenska spelar ingen roll :)
 

Amon Amarth - Deceiver of the Gods

Ett smakprov från Amon Amarths kommande album finns nu att lyssna på.
 
 

Vikingatida Recept

Osyrat kornbröd

För ca åtta bröd:

 • 3dl kornmjöl
 • drygt 1dl vatten.

Blanda ihop till en deg. Värm en brödlagg över elden (eller en stekpanna på spisen). Tag en bit av degen motsvarande en valnöt, rulla till en boll och platta till. Kavla ut så tunt du kan (som pepparkaksdeg) till en rund platta. Lägg på brödlaggen och grädda över elden (eller på hög värme på spisen) ca 30sekunder på varje sida. Fortsätt kavla och grädda tills degen tar slut. Effektivast är att vara två om arbetet.

 

Bröden bör ätas direkt, men kan frysas in och värmas. De är goda till all vikingatida mat men också som smörgåsar med smör, messmör eller färskost på.

Färskost (skir)

Riktig skir ska tillverkas av opastöriserad sur mjölk. När mjölken pastöriserats så ruttnar den istället för att surna, så som surrogat får vi använda filmjölk. Resultatet blir inte riktigt detsamma, men lika gott. Låt den sura mjölken (eller filmjölken) rinna av i ett durkslag med en handduk i. Vasslan kan du behålla och använda istället för vatten till brödbak. Skiren kan användas direkt när den runnit av till lämplig bredbar konsistens. Den kan också kryddas med t ex vitlök, gräslök eller kummin. Skiren håller inte länge men kan torkas för att sedan användas i grytor.

Kornmjölsgröt

Gröt var den viktigaste basfödan i vårt gamla bondesamhälle och spelade troligen en mycket viktig roll även under vikingatiden. Till vardags gjorde man gröten på vatten och åt den som den var. Till fest gjorde man den på mjölk och åt med smörhåla (en klick smör som fick smälta i mitten). Egentligen ska gröt ätas med egen sked ur en gemensam gryta. Det är därifrån uttrycken "håll dig på din kant" och "att hamna i smöret" kommer.

 

Gröt gjord på kornmjöl vilket troligen var det vanligaste under vikingatiden, även om andra sädeslag också kunde användas. Troligen användes mjöl eller krossade korn till gröt. Den typ av valsade flingor vi ofta använder idag är en modern uppfinning. Till 4 portioner tar du:

 • 1 liter vatten eller mjölk
 • 3 dl kornmjöl
 • 0,5-1 tsk salt

Koka upp vatten och salt och vispa ner mjölet lite i sänder. Låt gröten koka sakta i ca 10 minuter under omrörning. Servera med mjölk och smörhåla och/eller honung.

Nässelsoppa

Snart är våren här och nässlorna sticker upp sina späda skott. Nässelsoppa är ett enkelt och gott sätt att ge sig själv en riktig vitamin- och mineralkur, något som säkert behövdes efter den långa vintern även under vikingatid. Till 4 portioner tar du:

 • ca 2 liter färska nässlor
 • ca 2msk smör
 • 2msk vetemjöl
 • 1 liter vatten
 • 2 grönsaksbuljongtärningar
 • (salt, ½-1 tsk timjan eller mejram eller ½-l dl hackad gräslök)

Skölj nässlorna väl. Koka upp vattnet och lägg ner nässlorna. Koka ca 5 minuter och skilj sedan nässlor och spad, men spara spadet. Hacka nässlorna. Smält smöret i en gryta. Lägg i nässlorna och låt dem fräsa ett par minuter. Strö över mjölet och rör om. Späd med spadet, lite i taget och låt koka upp. Tillsätt smulad buljongtärning och koka 3-4 minuter. Smaka av med kryddorna och servera med kokta ägg, frikadeller eller prinskorv.

Rökt fisk

Ett vanligt sätt att konservera mat förr i tiden var rökning, och det fungerar utmärkt för fisk. Det är ganska enkelt att röka sin fisk själv.

 

Bygg först en "rökkåta". Luta fyra slanor mot varandra och knyt ihop dem i topparna. Fläta ett galler av tunna kvistar och bind fast det i ställningen ganska långt ner (men tänk på att du ska ha en eld i botten). Täck över ställningen med ett skinn eller tätt tyg (gärna ylle som inte är så lättantändligt). Samla ved till elden. Allra bäst är al eller en, helst murken vilket ger mycket rök. Undvid gran och fur eftersom de är för kådrika.

 

Rensa fisken, men lämna ryggbenet kvar. Är fisken stor skär du skåror så att röken kommer åt bättre. Lätt fisken på det flätade gallret och tänd elden. Täck över med skinnet eller tyget, men lämna lite luftinsläpp längst ner. Hur lång tid rökningen tar beror på storlek och kvalitet på fisken och veden. Småfisk kan ta mindre än 10 minuter, medan större fisk kan ta några timmar.

 

Naturligtvis kan du också fuska och köpa färdigrökt makrill eller böckling i affären.

Kokt svinmålla

Svinmållan är en gammal matväxt som blivit nästan helt bortglömd idag. Om den odlades eller plockades vild vet man inte, men stora fynd av svinmållefrön från bronsåldern kan tyda på odling. Åtminstone sedan dess och fram till nästan idag spelade svinmållan ungefär samma roll i matlagningen som spenaten gör nu. Faktum är att svinmålla är både mjällare och godare än spenat. Man kan också äta den som sallad.

 

Svinmålla hittar du idag som ogräs i dikesrenar och planteringar. Den har flera nära släktingar, vägmålla och spjutmålla, som också duger bra. Mållan kokas som spenat. Räkna med så här mycket till fyra personer:

 • 500 g färsk svinmålla
 • 2dl vatten
 • 2 kryddmått salt

Skölj mållan. Koka upp vatten och salt. Lägg i mållan och koka ca 5 minuter. Häll bort kokspadet och låt mållan rinna av. Servera med en klick smör.

 


Power Yoga

Nu jäklar ska jag försöka lära mig Yoga! Avskyr passen som de har på gymmen, men hemma i min ensamhet blir det nog en helt annan sak. Tända ljus och rökelser och ha lite egentid ^^
 
 
Hade tänkt köpa en billigare matta först, men just nu har Bodystore en kampanj där du får en valfri DVD med på köpet när du köper en Casall-produkt. Den tog vi, sa polisen!

Post Workout

Eller så kan man trotsa träningsvärken of doom och köra både utfall och squats som extraträning. Kommer inte kunna gå normalt på hela veckan känns det som :P
 
Nu ska jag dock unna mig gottigt käk och kolla på The Following.
 
 
 
Kvarg med proteinpulver med chokladsmak, cashewnötter, kiwi och jordgubbar. Nom nom nom ^^

RSS 2.0