Iduns äpplen
Idun - Den eviga ungdomens gudinna


Idun (hon som förnyar) tillhör asarnas släkte. Hennes make är skaldekonstens gudom Brage (den förträfflige).
Idun vakar över de gyllene äpplena som hon förvarar i ett skrin. Dessa äpplen skänker evig ungdom åt dem som tar sig en tugga utav ett av dem. Eftersom Idun låter gudarna smaka på hennes äpplen, åldras de inte utan bevarar sin ungdomliga vigör.
Idun bär med sig sina gyllene äpplen vart hon än går. Detta innebär att hon är begärlig för gudarnas fiender.

Loke och Idun - Bortrövningen utav Idun och hennes äpplen


En gång ordnade den illvillige Loke så att både Idun och äpplena kunde rövas bort av en jätte, men det var samtidigt Lokes list som upphävde katastrofen genom att han även hämtade tillbaka Idun.

En jätte vid namn Tjatse fångade en dag Loke och vägrade släppa honom fri om han inte lovade att locka ut Idun med sina äpplen ur Asgård. Loke gick genast med på saken och berättade för Idun att han i skogen hade sett äpplen som som kanske kunde vara värdefulla och att hon borde ta med sig sina egna äpplen som jämförelse. Så snart de var utanför Asgård dök Tjatse upp i örnhamn och fångade både Idun och äpplena och förde henne hem till sig.
När Idun och äpplena hade försvunnit började gudarna snart att påverkas, genom att de åldrades. De möttes för att diskutera Iduns försvinnande och fann snart att hon senast hade setts lämna Asgård i sällskap med Loke. Loke greps och hotades med både tortyr och snart död. Vettskrämd lovade han att ge sig ut att leta efter Idun om bara Freja kunde låna honom sin falkhamn.
Förvandlad till en falk flög Loke till Jotunheim och kom till Tjatses bostad. Tjatse var inte hemma, så Loke fann Idun ensam. Han förvandlade henne snabbt till en nöt och flög hem mot Asgård med henne i klorna.
När Tjatse återvände hem och upptäckte att Idun var borta förvandlade han sig åter till en örn och tog upp jakten. Asarna såg falken komma flygande med nöten och med örnen efter sig, varför man tände en eld inne i Asgård. Loke i falkhamn flög in över muren och dök rakt ner, men Tjatse kunde inte hejda flykten i tid utan flög rakt in i lågorna och fattade eld, varefter asarna slog ihjäl honom. Loke hade därmed både varit den som ordnat så att Idun kunde rövas bort och den som sedan såg till att hon återbördades.


Kommentarer
Postat av: -DES-

Jag är varkligen inte mycket för religion men man kan inte säga annat än att asatron är spännande och fylld av action.

2010-05-23 @ 20:59:00
Postat av: Nocturnia

Religion är skräp! Men ja, asatron är facinerande. Mytologi har alltid legat mig varmt om hjärtat :)

2010-05-23 @ 23:31:35
URL: http://nocturnia.blogg.se/
Postat av: Gynasieelev

Jag har ett arbete där man ska jämföra en myt med en film och hade tänkt att ta denna myten. Men vet ni vart den är skriven i? alltså för bok. Jag behöver tydligen koppla den till den.

2011-02-05 @ 21:47:44

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0